Ідея осучаснити пісню «Ой ходить сон» з’явилася у Валентини Левченко, української співачки, яка працює в жанрі “world music”. Валентина часто їздила до Бразилії, а з початком повномасштабного вторгнення, будучи у цій країні – допомагала з евакуацією українським жінкам. 

« Я разом з ними не спала, переживала кілометрові черги на кордоні, шукала місце для ночівлі, перевіряла безпеку доріг та  стежила за повітряними тривогами. І починала день з десятків повідомлень «ви живі?» ,- розповідає Валентина. 

Пропускаючи крізь себе історії вимушених переселенок, співачка й згадала українську народну пісню. 

«У колисковій Сон питається у Дрімоти, де вони будуть ночувати. Дрімота відповідає, що там де хатинка теплесенька. Я проспівала це подумки і зрозуміла, що через війну мільони наших матерів не знали, де вони з дітьми будуть ночувати. Усі мріяли про «хатинку теплесеньку», але спати доводилося, де пощастить».

Робота над піснею почалася ще навесні. Із запису аудіо, у якому взяли участь бразильські співачки. Українська далася їм легко – бо за звучанням м’яка, схожа на португальську (офіційна мова у Бразилії).

Та найскладнішим і найтривалішим періодом (загалом майже 5 місяців) стала робота зі створення відеокліпу. Спочатку – відбір історій евакуації жінок, які увійшли до кліпу. З-поміж 40-ка найбільш вражаючих – обрали 20.

В кожної жінки – історія, яка не залишає байдужим: Світлана врятувалась після 2 – х ракетних атак, Олена – пішки йшла 6 годин у темряві до кордону. Аня – пережила облогу “Азовсталі”. 

“По роботі я неодноразово була на “Азовсталі”. Вдягала “спецовку”, ходила по цехах. Тому чекала звільнення полонених із особливим болем. А коли дізналася історію Ані Зайцевої, дружини “азовця”– Аня провела у сховищі “Азовсталі” 65 днів і досі чекає чоловіка з полону – то дуже захотіла, аби і вона стала частиною нашого відео”, – говорить Валентина.  

Після відбору історій – зйомки, ними опікувався режисер фільму “Я працюю на цвинтарі” Олексій Тараненко. Дистанційно із Києва давав  вказівки героїням кліпу: тимчасово переміщеним жінкам в Україні, Німеччині, Італії, Австрії, Болгарії, Польщі, Великій  Британії та Угорщині. І майже усі героїні знімали відео власними силами, без допомоги професійних операторів. 

Трек “Ой ходить сон коло вікон” уже доступний до прослуховування на всіх стримінгових сервісах. Гроші, які будуть зібрані від прослуховування –  перерахують фонду Help in Mukachevo, який опікується будинком сиріт, вивезеним із окупованих територій. 

Режисер: Олексій Тараненко

Режисер монтажу: Олександр Чорний

Саундпродюсер: Адоніас Сауза дж.

Комунікаційна підтримка -PR- агенція UK communications

ЛІНК НА СТРІМІНГИ –  тут

Кліп на пісню можна переглянути ось тут: 

Усі необхідні матеріали для публікації  тут