У Немішаєвському Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук вчені створили понад 100 сортів картоплі різного господарського призначення
Про це повідомляє інформаційний портал “Погляд“.
Перспективними селекційними розробками є сорти адаптовані до умов вирощування, стійкі до біотичних та абіотичних факторів з комплексом господарських ознак: Княгиня, Мирослава, Случ, Солоха, Хортиця, Фотинія.
Картопля давно стала головною стравою на столі українців. Цікаво, між іншим, що в селах їдять на 5 кг більше картоплі, ніж у містах (8,7 кг проти 4,7 кг). А тому важливість наукової селекції цього овочу очевидна.
Наприкінці жовтня відбулось засідання Президії НААН України, на якому розглянули питання селекції картоплі та забезпечення виробників сортовим насіннєвим матеріалом.
Як повідомляється, фахівці інституту та присутні зазначили, що картопля для України є стратегічною культурою і в балансі харчування її відсоток збільшується. Тому до цього продукту велику зацікавленість проявляють не тільки вчені, а й жителы краъни.
Одним із ключових питань ы завдань галузі картоплярства є підтримка посівних та сортових якостей в процесі розмноження насіннєвого матеріалу. В насінництвы основна увага спрямована на розробку способів оптимізації процесу відтворення добазового та базового насіння картоплі з використанням оздоровленого матеріалу, отриманого біотехнологічним методом.
В процесі обговорення доповіді також зазначили, що подальший потужний розвиток галузі картоплярства буде за умови переходу вирощування картоплі з приватного сектору до великих аграрних господарств.