Протягом вихідних столовий буряк на вітчизняному ринку подешевшав більш ніж на 20%.

Але зниження ціни відбулось за рахунок просідання мінімальних цін, тоді як максимальний ціновий поріг майже не змінився, зазначають фахівці «Інфо-Шувар».

Про це йдеться на сайті Агробізнес.

Як повідомляється, станом на 11 лютого на оптовому ринку ОРСП “Шувар” столовий буряк пропонувався у дуже широкому діапазоні цін 5-10 грн/кг (0,16-0,33 EUR/кг).

«Цього сезону ринок столового буряка дуже різноманітний. На оптових ринках, поряд із вітчизняними комерційними виробниками, буряк продають імпортери та місцеве населення. Найвищу ціну пропонують імпортери, їх продукція дійсно сьогодні найбільш якісна. Найнижчу ціну за буряк встановлює населення. Така пропозиція дуже часто з’являється на ринку в кінці зими, особливо в сезони з високими цінами і, до речі, може суттєво впливати на середній показник цін в другій половині сезону. Поступово зростає пропозиція дрібного не дуже якісного буряка і від комерційного виробника: зберігати таку продукцію далі немає сенсу, а фермеру потрібні гроші на підготовку до нового сезону», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

Станом на 11 лютого майже на всіх оптових майданчиках в країні і в роздрібних мережах можна знайти столовий буряк виробництва Білорусь, його вартість становить 9-10 грн/кг (0,29-0,33EUR/кг). Приблизно за такими ж цінами пропонують якісний буряк вітчизняні виробники, а от дрібний некондиційний буряк коштує 5-6 грн/кг (0,16-0,19EUR/кг).

Зазначається, що середня ціна на буряк в Україні сьогодні в 2 рази вища, від показників в лютому 2018 року.