На нараді у міського голови 4 березня обговорювали впровадження інноваційних норм шкільного харчування. Про це повідомляють «Вісті».
Батьки скаржаться на якість харчування в Бориспільському академічному ліцеї. За словами міського голови Анатолія Федорчука, головна причина в тому, що міське управління освіти тривалий час не може провести тендер по системі «Прозоро» із закупівлі м’яса для шкільних їдалень.
«Якщо цей тендер не відбудеться, не знаю, чим ми годуватимемо дітей. Ця проблема існує не лише в академічному ліцеї, але і в інших школах Борисполя. Зараз відбуваються «наїзди» компаній, які постачають продукти, один на одного, і справа гальмується. Вважаю, що тут є підстави для уваги з боку правоохоронних органів», — зазначив мер.
Отже, проблема із закупівлею продуктів харчування для шкільних їдалень лишається.
За словами заступника міського голови Людмили Пасенко, недосконала процедура закупівель хвилює не лише Бориспіль, з такими проблемами стикаються заклади освіти майже у всіх містах Київської області.
«Днями маємо підписати договори на постачання яловичини, плануємо закупити курятину, молочні і хлібобулочні вироби», — запевнила Людмила Пасенко.
За її словами, також в Борисполі планують впровадити інноваційні методи шкільного харчування. Вже опрацьовується збірник рецептів українського кухаря Євгена Клопотенка. Якщо бориспільські шкільні їдальні візьмуть його рекомендації до уваги, це стане проривом у шкільному харчуванні
***Євген Клопотенко – український шеф-кухар, переможець проекту “МастерШеф”, затвердив збірник рецептів для шкільних їдалень. Це означає, що понад 1000 рецептів — перевірені, ухвалені та офіційні. Тепер за ними можуть готувати у будь-якій школі України.
Євгена Клопотенко обурює, що державні школи вже 27 років годують дітей за радянськими стандартами харчування.
«Ми користуємося смартфонами, а в школах діти харчуються як 50 років тому. Нове шкільне харчування — це спосіб навчити людину харчуватися по-іншому. Показати, що м’ята у салатах крута. Що селера та сирий гарбуз — це смачно. А ягідні соуси — неймовірні з м’ясом», — вважає кухар-новатор.