У невеличкому селі Озера Київської області на фермі вирощують екзотичні гриби шіїтаке. Врожай становить біля 2 тонн продукту на місяць, і гриби розкуповують ресторани та мережі супермаркетів по всій Україні.
Про це пише shotam.info.
Засновниками грибного господарства є Лора та Андрій Савчуки. У подружжя тепер власний бренд “Фунготерра”. Сім’я киян зробила бізнес завдяки каналу Діскавері, саме там вони вперше побачили й дізнались про гриби шіїтаке.
“Ми так захотіли скуштувати ті гриби, і не знаходили, то вирішили самі виростити”, – пригадує Лора Савчук.
Перші 50 кг грибів родина виростила на 8 м² на власній дачі. Потім заради грибів кинули фінансову сферу.
“Вони вибагливі – ані хімії не терплять, ані плісняви чи бактерій”, – пояснює Андрій Савчук.
Зараз підприємці дуже прискіпливо ставляться до того, як виглядають гриби, відкрився капелюшок чи ні, бо вважають, що якість та вигляд продукту мають бути ідеальними. Тепер вже за шіїтаке стоїть черга із столичних ресторанів та супермаркетів. За кілограм дають 200 гривень.
Сьогодні «грибне царство» Савчуків в селі Озера на Київщині дає роботу усім родичам, і “Фунготерра” готується увірватися на ринок Євросоюзу.