Днями відбулася нарада щодо спільних програм розвитку регіонів під головуванням заступниці Міністра економіки України Надії Бігун. Представники Укрфінжитла і місцевої влади обговорили вже існуючі програми часткової компенсації іпотечних кредитів в рамках державної програми єОселя та перспективи  створення нових. 

Директор департаменту розвитку партнерських проектів та альтернативних продуктів Укрфінжитла Андрій Тарасенко розповів про можливості та переваги додаткових компенсацій в рамках єОселі та наголосив на важливості таких ініціатив для місцевих громад. “Такі програми націлені, перш за все, на розвиток регіонів: це стимулювання розвитку будівельної галузі, нові робочі місця та податкові надходження до місцевих бюджетів. Крім того, допомога у вирішенні житлового питання мотивуватиме залишатися в області як місцевих професіоналів, так і тих, що змушені були переїхати внаслідок війни”, – зазначив він. 

Програми компенсації кредитів єОселі вже працюють в трьох областях:

  • Закарпатська ОВА: програма компенсації відсоткової ставки за кредитами на придбання житла військовослужбовцям ЗСУ (за контрактом);
  • Миколаївська ОВА: програма часткового відшкодування іпотечного кредитування для військовослужбовців ЗСУ, які перебували у полоні рф внаслідок протидії збройній агресії рф проти України;
  • Чернівецька ОВА: програма компенсації частини відсоткової ставки за іпотечними кредитами військовослужбовцям та силовикам, ветеранам війни та учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та внутрішньо переміщених особам у Чернівецькій області.

Щоб запровадити програму компенсації у своєму регіоні місцевій владі необхідно звернутись до банків-партнерів єОселі. Компенсація відсотків, першого внеску або кредиту від органів місцевого самоврядування та роботодавців передбачена Умовами програми єОселя, затвердженими Постановою Кабміну №856 від 02.08.2022.