Причинами передчасних пологів лікарі називають бойові дії, постійні тривоги та переживання. Дітей, які народжуються раніше встановленого терміну, називають «поспішайками», і ще донедавна їхній порятунок був викликом для медиків.

Однак сьогодні немовлят виходжують у спеціальних неонатальних інкубаторах. Найголовніше — якомога швидше помістити туди дитину, розповідає завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених КП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я» у Дніпрі Олена Верещак:

«Ці інкубатори імітують внутрішньоутробне життя дитини, ніби вона й досі перебуває у маминому животику. Там має бути тепло, темно й волого. Ми робимо спеціальні накидки, щоб на дітей не потрапляло денне світло», — розповідає Олена Верещак. 

Медзаклад у Дніпрі свого часу став рекордсменом — лікарі змогли виходити дитину, яка народилася вагою 470 грамів. Книга рекордів України навіть вручила медперсоналу спеціальну відзнаку. Водночас Олена Верещак зауважує, що ключову роль тут зіграла наявність інкубаторів:

«Ця дитина була з двійні. Другий хлопчик також перебував в інкубаторі, але при народженні мав більшу вагу, ніж його братик. Хлопчики народилися на 26-му тижні вагітності. Ми часто зіштовхуємося з такими випадками, адже наше відділення й створене для того, щоб допомагати передчасно народженим дітям. Більшість із них виживають: якщо діти народжуються на 24-25 тижнях вагітності, то 50% із них лікарі успішно виходжують. З кожним тижнем цей показник зростає».

Ще одну дитину-рекордсменку виходили у Київській обласній дитячій лікарні, яка розташована в Боярці. 

«Завдяки неонатальному кувезу ми виходили дитину вагою 600 г, жінка народила на 26 тижні вагітності. Точно можу сказати, що більшість передчасно народжених дітей виживає саме завдяки сучасному обладнанню», — говорить педіатр-неонатолог цієї медустанови Наталія Дьохтяренко. 

Мати сучасні неонатальні інкубатори у відділені — це вимога сучасного світу, адже лише вони дають шанс на життя маленьким «поспішайкам». Особливо важливо стежити за їхнім терміном експлуатації, адже, до прикладу, за кордоном таке обладнання замінюють кожні 7-10 років експлуатації. Тим часом інкубатори у Дніпрі слугували вже майже 12 років.

Про потребу медзакладів у неонатальних інкубаторах дізналися Благодійний фонд «Благомай» та компанія PepsiCo в Україні. Торік благодійники започаткували Національний проєкт підтримки дітей «Тепло для немовлят». У рамках ініціативи вони передали 41 інкубатор та 2 реанімобілі для медзакладів чотирьох регіонів України. Допомогу отримали Миколаївська, Дніпропетровська, Київська та Запорізька області.